Burn-out voor beginners

Tijdens mijn Bloeigesprekken in de auto spreek ik regelmatig mensen die moeite hebben in het leven, veelal mensen die te veel druk ervaren. Druk door werk- en privésituaties. Mijn eigen burn-out ervaring maakt dat ik de mensen snel begrijp en ze de veiligheid ervaren hun kwetsbare verhaal te vertellen.

Mijn eigen ervaring is dat een burn-out heel erg eenzaam kan zijn. Zelf begrijp je eigenlijk niet goed wat er met je aan de hand is, laat staan de mensen om je heen. Daarnaast zijn er gevoelens van niet accepteren en schaamte.  Dus het is moeilijk uit te leggen aan geliefden, vrienden en collega’s. Allen doen hun best je te snappen, maar kunnen vaak onvoldoende begrijpen hoe het is. Hierdoor trekken mensen in een burn-out zich verder terug en kunnen zich alleen voelen.

Per toeval ontmoette ik Maaike Dijkstra (energie- en leiderschapscoach) enige tijd geleden en we bespraken onze kijk en ervaringen hieromtrent. De gezamenlijke ambitie om eenzaamheid te verminderen en verbinding creëren zorgde voor een ideetje. Afgelopen vrijdagochtend organiseerden we het eerste burn-out café. Een ochtend voor mensen die in een burn-out zitten, er net uit of aanstormend zijn.

De top (van de ijsberg) van burn-out Noord Nederland was aanwezig, 12 mannen en vrouwen in een vergelijkbare situatie met bijbehorende problemen. Het werd een prachtige ochtend waar ervaringen werden gedeeld, tranen werden gelaten en er ontstond verbinding en acceptatie alsook de energie om verder te gaan. Daarnaast was het luchtig en werd er gelachen om de burn-out.

Het uitspreken dat je ziek bent, het accepteren dat je het even niet aankunt en dat je rust en hulp nodig hebt zijn uitermate belangrijke stappen. Door te delen waar je mee worstelt en te ervaren dat je niet de enige bent verminderd de eenzaamheid en motiveert. De onderstaande terugkoppeling van een deelnemer maakt dat duidelijk.

”Ik vond het een zeer geslaagde ochtend die meer impact op mij heeft gehad dan ik had gedacht. Ik vond het fijn om Arno zijn verhaal te horen. De herkenning in het verhaal en wat de andere deelnemers vertelden deed mij goed. Ik wil me graag weer opgeven voor 18 mei.”

Na afloop hebben Maaike en ik nog geluncht en nagenoten van de mooie ochtend. We besloten ter plekke om hiermee verder te gaan zodat we een bijdrage kunnen leveren aan het ondersteunen van mensen die in een dergelijke situatie verkeren. Voor ons was het de eerste samenwerking en een soort Burn-out voor beginners.

Ik geloof dat ik nog maar even doorga met mijn Bloeigesprekken en de burn-out activiteiten!

Met vrolijke groet,
Arno (en Maaike;-)

Eén gedachte over “Burn-out voor beginners

  1. Goed bezig Broere !
    In 2006 was ik ook (echt) aan de beurt en daardoor herken ik veel in je verhalen.

    Succes met je mooie activiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *